is toegevoegd aan je favorieten.

Kookboek

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

284

Eiergelei: 3 eierdooiers kloppen met 2 lepels suiker; daar bijvoegen V2 L. kokende melk, waarin getrokken een pijpje kaneel en een citroenschilletje; of er kokend water met citroensap bijvoegen; de gelei binden met 20 a 25 gr. gelatine, ze zeeven en, na geheele bekoeling, een poosje op ijs zetten; ze opbrengen met figuren van wijngelei ; deze daarvoor binden met wat meer gelatine, zie terug bladz. 282.

VLA'S.

Vruchtensap, al of niet vermengd met water, of vruchtenkooknat, kan voor vla, met wat suiker worden ingekookt tot op ongeveer de helft, en afgemaakt met een of meer eierdooiers en wat wijn.

Gewoonlijk wordt het sap (enkel vermengd met ander sap) gekookt met Vs of ilA maal zooveel water en wat suiker, en gebonden met 30 a 40 gr. sago per halven liter; dan, zoo gewenscht, nog afgewerkt met een eierdooier en een scheutje wijn; zie ook flammeri bladz. 203.

Druivensapvla: 500 gr. druiven even opkoken met V2 L. water; ze door een zeef wrijven en het vocht met 50 gr. suiker laten inkoken, tot op ongeveer de helft; dit met 1 d.L. witten wijn au bain marie voegen bij 2 met een paar lepels suiker geklopte eierdooiers; de vla garneeren met groene en blauwe druiven.

Frambozen-, kersen- of andere vruchtensapvla: 1 L. sap (half kersen, half frambozen), waaronder, zoo gewild, >/8 !» water, met 50 gr. suiker tot op ongeveer de helft laten inkoken; dit als boven met wat rijnwijn bij een paar met suiker geklopte eierdooiers voegen; de vla garneeren met vruchten van afstekende kleur of met eiwitschuim in figuren er op gespoten; ze presenteeren met biscuits of bitterkoekjes.

Frambozen-kersensapvla als flammeri: '/2 flesch versch gezeefd of gesteriliseerd frambozen- en V4 flesch kersensap, met het sap van een citroen en een pijpje kaneel, met water aanvullen tot 1 L. en het met wat suiker aan de kook brengen; het binden met 60 a 80 gr. sago en er, zoo gewenscht, nog een eierdooier en wat wijn aan toevoegen; de vla opbrengen met of over beschuit of ze met eiwitschuim garneeren.

Kersen-morellensapvla: 500 gr. half kersen, half morellen, van de pitten ontdaan, zachtjes aan de kook brengen met ruim water (zóó dat ze onderstaan), het sap van een citroen, een pijpje kaneel, een paar kruidnagelen en, zoo gewild, een stukje gemberwortel; dit zeeven en met wat suiker nog even weer opkoken en het binden met 60 tot