Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

IO

Aardappelen geven een opbrengst van 24000 K.G. . met 200 K.G. eiwit, 20 K.G. vet en 18 millioen cal. voedingswaarde.

Kool geeft een opbrengst van 60.000 K.G. met400K.G. eiwit, 100 K.G. vet en 18 millioen cal. voedingswaarde.

Van uien oogst men 25000 K.G. met 250 K.G. eiwit, 50 K.G. vet en een voedingswaarde van 12.5 millioen cal.

Suikerbieten leveren een oogst van 40.000 K.G. en 20.000 K.G. koppen en bladeren; de bieten leveren 6000 K.G. suiker met een voedingswaarde van 23.5 millioen cal. en 20.000 K.G. pulp; door het vervoederen van de pulp en de koppen en de bladeren (in combinatie met meer eiwitrijke voedermiddelen) verkrijgt men in den vorm van melk, vleesch en vet nog 3 millioen cal. met 150 K.G. eiwit en 150 K.G. vet.

Voederbieten geven een opbrengst van 80.000 K.G., welke bij vervoedering in combinatie met meer eiwitrijke voedermiddelen aan melk, vleesch en vet een voedingswaarde leveren van 5 millioen cal., 300 K.G. eiwit en 300 K.G. vet.

Het volgende staatje geeft deze cijfers overzichtelijk weer:

Millioen K.G. K.G.

cal. eiwit vet

Grasland 2.5 150 150

Voederbieten 5.— 300 300

Tarwe 12.— 360 90

Haver 9.7 325 175

Erwten 10.— 630 50

Bruine boonen 8.— 500 20

Aardappelen 18.— 200 20

Suikerbieten 26.5 150 150

Kool 18.— 400 IOO

Uien 12.5 250 50

Tot zoover de heer Nobel. Hier blijkt dus het groote verschil in opbrengst tusschen grasland en bouwland, gebruikt voor de teelt van landbouwproducten. Als men nu weet, dat een mensch voor zijn voeding gemiddeld ongeveer 3000 cal.l) per dag noodig heeft, de een wat meer, de ander wat

1) Calorieën zijn eenheden van voedingsenergie, berekend naar de hoeveelheid warmte, die ontstaat bij de verbranding van eiwit, vet en koolhydraten in of buiten het lichaam; I cal. is dan de hoeveelheid warmte, voldoende om 1 L. water 1° Celsius warmer te maken.

Sluiten