is toegevoegd aan je favorieten.

Wereldrecepten voor de Hollandsche keuken

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

NAGERECHTEN.

301

Besprenkel het brood met gesmolten boter en bestrooi het dan dik met poedersuiker.

Wlborgsche krakelingen (Finschgebak, b.v. bij koffie). 12 personen.

875 G. tarwemeel, 35 G. gist, 2 eieren, 75 G. boter, 225 G. suiker, 3V2 d.1,. lauwe melk, 1 theelepel gestampte cardamom, V« theelepel gemalen foelie.

Bereiding. Doe het meel in een verwarmde kom ; maak in 't midden een kuiltje, brokkel daarin de gist, voeg er de helft van de lauwe melk bij en roer van het midden' uit zóóveel van het omliggende meel door de melk met de gist, dat een vrij stevig deeg gevormd wordt; zet de kom op een lauw plekje tot het binnenste aangemengde deeg, het „zetsel", flink gerezen is. (20 minuten).

Breek in de kom de eieren, voeg er de suiker bij, de week gemaakte boter, de rest van de lauwe melk en de kruiden. Kneed alles goed door elkaar tot een taaie, gelijke massa en zet die weer weg om te rijzen, tot ze het dubbele van haar oorspronkelijken omvang heeft.

Kneed het deeg opnieuw door elkaar en verdeel het in tweeën.

Maak van elke helft een gelijke rol en geef daaraan den vorm van een reuzen-krakeling.

Leg de beide krakelingen op een met boter besmeerd bakblik, bestrijk ze met geklopt ei en bak ze gaar in een heeten maar zeer gelijkmatig gestookten oven.

Opmerking.TZie voor cardamom*de opmerking bij het recept van „Bisschopkoek" in deze zelfde rubriek.

Streuselkuchen (Duitsch gebak, b.v. bij koffie). 12 personen.

Voor het deeg: 500 G. tarwemeel, 21/» d.L. melk, 40 G. gist, 175 G. boter, 3 eieren, 100 G. suiker, 1jt theelepel zout, geraspte schil van V» citroen.

Voor het „strooisel" : 125 G. boter, 250 G. tarwemeel, 125 G. suiker, geraspte schil van 1jt citroen, l/j theelepel kaneel.

Bereiding. Doe het meel (voor het deeg) in een verwarmden kom.