is toegevoegd aan uw favorieten.

Machinefabriek Gebr. Stork en Co, Hengelo, 1868 Februari 1922

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Kooloxyde-Compound-Compressor, 1200 M8, per uur op 10 atm, met stoommachine 175 P.K.

7. COMPRESSOREN EN VACUUMPOMPEN.

Als onderdeel van hare afdeeling „Stoommachines" bezit de Machinefabriek eene afdeeling voor den bouw van compressoren en vacuumpompen.

Compressoren worden in een luchtcilinder uitgevoerd tot een max. druk van 5 Atm. en met twee luchtcilinders voor een hoogeren druk. Zij kunnen direct door een stoommachine of motor, of wel door middel van een riem worden aangedreven, en worden gebouwd in uitvoering met één of twee krukken. Bij de uitvoering met één kruk rust de kruk-as in een gaffel-frame met twee ingegoten lagers, en bovendien in een afzonderlijk achter-lager, terwijl de krukas bij de uitvoering met twee krukken door twee gaffelframes wordt ondersteund en dus in vier lagers rust.

Verder worden de compressoren uitgevoerd met en zonder druksmering voor de bewegende deelen. Voor druksmering wordt het frame geheel gesloten uitgevoerd, en onderhoudt een tandrad-oliepomp een constanten oliedruk van twee Atm. op lagers en tappen.

Alle compressoren worden uitgevoerd met ringkleppen van speciale constructie, welke een zeer ruimen doorlaat en een kleine lichthoogte hebben. Deze kleppen 90