114
van Justitie, wijl deze later beslist, of de zaak al dan niet verder vervolgd zal worden. Doch aangezien de Officier zelf de vervolger is, achtte men het onpartijdiger in handen van den Rechter-Commissaris Zoo wordt op velerleiwijze voor de belangen van den verdachte gewaakt. Het zou mij te ver voeren hierover breeder uit te wijden, doch wij zien hieruit hoeveel wij daarin ten achter staan, althans voor zoover wij administratief gestraft worden. Plegen ook wij een misdrijf, ja, dan deelen wij ook in die gunstige bepalingen, maar de Hemel beware ons er ooit gebruik van te mogen maken. Hoofddoel is om aan te toonen hoe een verdachte staat tegenover de vervolgende overheid vergeleken bij een dienaar van politie tegenover zijn straffenden superieur.
Een „verdachte" kan niet gestraft worden dan na bewezen schuld, „wettig en overtuigend."
En hoe lang moet het nog duren eer dit ook wordt toegepast op den dienaar van politie?
Hoe lang moet het nog duren, vóór hij ontslagen kan en mag worden dan na bewezen schuld, na het, hoor en wederhoor te hebben toegepast?
Veel tegenkanting van Heeren Burgemeesters, Hoofden Commissarissen van Politie zullen wij nog ondervinden, vele hinderpalen uit den weg hebben te ruimen, vele stormen zullen nog met ontemb're kracht boven onze hoofden uitwoeden en even zoovele pennen en monden zullen nog in beweging moeten worden gebracht, voor en aleer zoo'n toestand voor de politie is geschapen.
En waarom is men nu zoo gekant tegen eene zoodanige rechtspositie der politie ? Ja waarom ?
Omdat men noode afstand doet van het dierbare oude, dat plaats zal moeten maken voor het nieuwe?
Koorn, Jacob, ""Het politieleven" : toestanden en organisatie in woord en beeld geschetst : -". z.u., [ca. 1915]. Geraadpleegd op Delpher op 28-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB02:100003700:00005