is toegevoegd aan uw favorieten.

Het kleuren van metalen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

8i

was er afgebrand, dan worden zij in water afgespoeld, met een borstel met wijnazijn afgeschuierd, in zaagsel gedroogd en gepolijst.

Om aan de gouden en vergulde voorwerpen een mooie kleur en glans te geven, gaat men als volgt te werk: Men mengt

3 gewichtsdeelen aluin in poeder

6 ,, kalisalpeter in poeder 3 „ zinkvitriool in poeder 3 „ keukenzout in poeder

met zooveel water, tot er een dunvloeibare brij ontstaat. Deze brij wordt zoo gelijkmatig mogelijk op de voorwerpen uitgestreken, langzaam gedroogd en daarna op een ijzeren plaat zoolang verhit, tot de voorwerpen Zwart worden. Daarna worden de voorwerpen in water afgekoeld, met wijnazijn geborsteld, in zaagsel gedroogd en ten slotte gepolijst.

Vol gens een Fransch voorschrift bereikt men dezelfde resultaten, wanneer men geb uikt:

3 gewichtsdeelen kopervitriool in poeder

7 „ groenspaan in poeder 6 salmiak in poeder

6 „ kalisalpeter in poeder

aangemaakt met 31 deelen azijnzuur (6 %.)

De vergulde voorwerpen worden hierin gedompeld of er mee ingesmeerd, dan op een ijzeren plaat tot zwart worden toe verhit en na het afkoelen in geconcentreerd Zwavelzuur afgebeitst.

Vergulde bronzen voorwerpen kan men ook verschillende kleuren geven. Moet men een oranjegele tint hebben, dan borstelt men met den krasstaalborstel een weinig minder dan gewoonlijk, verhit het voorwerp een beetje hooger en maakt het mengsel van ijzeroxyde, aluin, keukenzout met azijn tot een iets dikkere brij aan, verhit het daarop tot 130 graden Celsius en koelt het iri met salpeterzuur zwak aangezuurd water af. Verder gebruikt men, naarmate men een groenachtige of een roodachtige goudkleur verlangt, de volgende mengsels:

Het kleuren pan metalen.

-t