Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

VI

ons doopen met onbevangenheid, omdat wij nummer één zijn en zij illustratie van ons bedoelen, omdat wij in haar ter jacht trekken, niet langer als de wreede en gezonde jager naar haar rappe hazen en kleurige faisanten, maar naar de spiritueele originaliteit.

Toch is er een troost. Als de tijden rijp zijn voor de klacht, dat men de hagen glad scheert met zijn verfijnde intelligentie, verschijnt er immer een onbevooroordeelde snaak die niet dwepend maar kijkend het land intrekt, en de vele medeschepselen, die leven, heviger en dadelijker dan wij, de vogels, en de kikkers èn hagedissen en de glooiende heuvelen en statig omhoogrijzende jeneverstruiken als zelfstandige wezens, die er óok zijn mogen, ontmoet. Zulk een was Lafontaine, die de dieren zelfs liet spreken en ons onderwijzen, zulk een is er in onzen van huwelijk- en liefdesgecompliceerdheden verbijsterden romantijd: Rinke Tolman.

Tolman verduidelijkt het menschelijk zielebeweeg met de natuur op de wijze der fabulisten, niet op de wijze der romanciers. Hij gaat op reis als een onbedachte zwerver, die zich zonder andere bedoelingen dan die de jager of de eitjes-zoeker of de botanizeerder heeft, tot planten en dieren, tot den wind en de zon en den blauwen hemel wendt.

Sluiten