is toegevoegd aan je favorieten.

Geologische en geographische doorkruisingen van Midden-Celebes, (1909-1910)

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

638

Ten slotte doorbreekt de Laa naar het O. de ten Z. van Kolone Dale veel lager geworden tweede horst, het Lambolo-gebergte, met een gesteentensamenstelling, sterk overeenkomend met die van het Verbeekgebergte. Wij trokken het op een hoogte van + 420 M. over; aan zijn O. voet ligt Kolone Dale.

Dadelijk ten O. dezer westelijke kusthorst van Kolone Dale ligt een onderzeesche depressie, namelijk de nauwe en niet bijzonder diepe (± 60 M.) fjordenbaai, omgeven door beboschte serpentijn-en peridotietruggen, welke hier en daar met kalksteen bedekt zijn.

Ten O. dezer onderzeesche depressie rijst weder een derde en smalle oostelijke kusthorst van ± 250 M. hoogte op, die naar het O. is afgesneden en begrensd wordt door de diepe Tomori-baai. Deze breuklijn schijnt de O.kust van Midden- en Z.-Celebes over ± 200 K.M. naar het

Fig. 44». De baai van Kolone Dale naar het N.

Z.O. te beheerschen. Ongetwijfeld daalt ook het bergland van Z. Boengkoe en van het Z.oostelijk schiereiland door trapsgewijze breuken naar zee af, aangezien naast de hooge peridotiet-plaat een diepe zee grenst.

Tusschen de Morische kustreeksen in het N. en die van Z. Boengkoe in het Z. evenwel vindt men ook weder een ± O.N.O. gestrekt verzonken gebied, waardoor niet alleen de Laa, maar ook de Maloepoeen Ongkaja-rivieren haar weg naar zee vinden.

Deze baai van Kolone Dale gelijkt op een niet groot meer, en staat naar het N. over het, den horizont afsluitende, hooge eiland Tokobaë een uitzicht toe op het hooge Tamboesisi-gebergte in het oostelijk schiereiland; zie fig. 44* naar een foto geteekend.

Het zeer smalle strand ten Z. van Kolone Dale naast de overigens direct in zee afdalende kustreeks vertoonde tijdens onze aanwezigheid