Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

III.

Afschaffing oan nachtarbeid.

— Wat dunkt u, als groot-ondernemer in dit bedrijf daarvan. — Dat daaraan een nog niet bekend groot gevaar verbonden is, antwoordde hij me.

— Vereert brood 's morgens te eten is een ding van niet geringe beteekenis. Men kan nu lachen en zeggen : dan eten ze maar niet versch brood, maar dat is verkeerd: het groote publiek laat zich niet dwingen.

— Wie thans hecht aan versch brood, gaat, indien hij 't niet krijgt, meer hechten aan 's morgens- een warme schotel, b.v. Men zoekt elders een uitweg om toch in die behoefte te voorzien. En onze branche zou een in jaren niet te overkomen slag krijgen, een klap die in alle lagen gevoeld zou worden.

— Wil men verandering, dan is het drie-ploegen stelsel de eenige oplossing, dat kostbaar voor ons is doch dat dit nacht-bedrijf, gelijk zou brengen aan vele andere bedrijven . ..

Zoo hebben we dikwerf zitten praten. Waar is de rijd dat een bakker leefde, rijk werd, oud werd, zonder uit zijn werkpakje, of uit zijn pothuis-bakkerijtje te komen?

De moderne bakker is een bedrijfsman met ruime blik, die heeft de maatschappelijke beteekenis van den industrieel, de aspiraties van Am omoten handelsman van-dezen-tiid.

Sluiten