Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

de braafheid onbevredigend is — en dat, als het zich vertoont verbonden met het ongeoorloofde, ons betreuren doet, dat het niet wordt gebruikt voor een beter doel? Dat „zekere iets" drukken we liefst in beelden uit. We noemen het: gloed, vuur, verheffing. En wanneer die verheffing, dat vuur, die gloed verbonden is met een goed doel, dan spreken we van geestdrift.

Natuurlyk: niet al wat gloeit is geestdrift. De menigte houdt vaak onduidelijkheid voor diepzinnigheid; geraas voor kracht; vroolijkheid voor blijdschap; en zoo wordt opgewondenheid dikwijls aangezien voor geestdrift. Maar ten onrechte. De opgewondenheid van heden is morgen afgewonden, de geestdrift is blijvend. De opgewondenheid van heden is de moeder van het berouw op morgen — de geestdrift van heden is voor de toekomst weldadig. De opgewondenheid wil alles in eens — de geestdrift werkt met taai geduld aan eën groot doel, dat doel niet opgevend, voor het is bereikt.

Vervuld te z\jn van eene, van ééne groote gedachte; haar nooit uit het oog te verliezen; aan haar alles ten offer te brengen, wat een mensch ten offer brengen mag; voortdurend vervuld te wezen van den horizon in de verte; te arbeiden, te dulden, als het moet te lijden voor dat ééne, en dat gewillig te doen, gaarne te doen, te doen zonder morren, — dat is geestdrift.

Sluiten