is toegevoegd aan uw favorieten.

Het boksen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

glippen kan en zijn aanval dan toch treft. Stoppen tegen de borst helpt zeker, doch doet hem weinig schade. De stop tegen den adamsappel is de beste, die tegen 't hart ook goed, doch niet wanneer de ander belangrijk kleiner is.

Stooten naar de maag stopt men, door sterk door te buigen in 't rechterbeen, de maag sterk in te trekken, waardoor de schouders (beide) naar voren komen en tegelijk de linker recht naar 't gelaat te stooten.

De maag is door 't achteruitbrengen voor alle gevaar veilig, maar 't hoofd komt daardoor naar voren, waarom men 't gelaat beschermt met de hand en de maag met den elleboog. Fig. 16 en 17 geven dezen stopstoot weer. Fig. 16 echter weert alleen de maag. Door zijn groote lengte toch veilig, voert hij ook overigens den stop min gelukkig uit. Men trekt 't lichaam achteruit als boven gezegd, maar zorgt schrap te staan, op 't oogenblik van treffen niet verder te wijken.

c. Brekers, ('t Geven van brekers heet checking in 't Engelsch). Brekers zijn óf stopstooten tegen den schouder, juist waar de arm begint óf op 't bovenste gedeelte van dén biceps in een richting tegen die van den stoot in. De eerste worden als men den aanval vlug genoeg ziet en men dicht bij elkaar staat ook met niet volkómen gestrekten arm gegeven.

Wordt men aangevallen, dan geeft de voorste vuist de brekers. Tot 'tafwenden van 'nweer-