Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

SJOERD HEEFT EEN NOBEL PLANNETJE

E belegeraars sloegen dadelijk na hun aankomst tenten op, bouwden snel een beschutting voor

de paarden, zaagden en timmerden aan de be¬

legeringswerktuigen, vooral aan den grooten

stormram met een dak er boven, doorversche koeienhuiden, die er op waren gespannen,

tegen brandgevaar beveiligd. Men vervaardigde lange stormladders en stapelde bij de moorddadige katapulten groote steenen op.

De bezetting van Doornwoud had den dag vóór het beleg het ijs in de gracht losgekapt, maar gedurende den nacht klonk nieuwe vorst de schotsen muurvast tezaam.

Berthold, als parlementair naar het kasteel gestuurd, keerde onverrichter zake terug: Doornwoud wilde zich niet goedschiks overgeven.

Den tweeden dag opende men de vijandelijkheden. Langzaam werd de stormram vooruitgerold door mannen, die veilig onder het stevige dak geborgen waren. De katapulten begonnen steenen binnen het slot te werpen; takkenbossen werden in olie gedoopt en, met steenen bezwaard, over de kanteelen van Doornwoud geslingerd. De voetboogschutters waagden zich tot kort onder de hooge muren en bestookten met hun zware pijlen ieder, die zich daarboven vertoonde. Dat waren er slechts weinigen. Terwijl een gedeelte der bezetting van het slot de handen vol had om den voortdurend dreigenden brand te 150

Sluiten