Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

men hun een nummer in het gevangenisregister. Zoo staat de zaak: nummers hebben geen wil, gehoorzamen alleen maar.

Draai je om, je poot op, als een paard dat beslagen moet worden. Je andere poot. Blaas op je hand, dan kan ik zien of je een breuk hebt. Twee artsen, die een kraag met gouden sterretjes achter het boordje van hun witte jassen hebben, burgemeesteren hem. Twee veeartsen, die zich als dokters vermomd hebben, keuren de koe, die straks geslacht zal worden. Bukken. Straks zal men kettingen om zijn pooten slaan en hem omver trekken. Zoo gewillig en zonder verzet laat deze stumper van een koe zich slachten. Dag koe. Dag milicien.

Peter Baltus is goedgekeurd. Hij mag blij zijn, omdat hij gezond is, precies gezond genoeg om anderen dood te schieten of zelf doodgeschoten te worden. Peter Baltus heeft zich laten burgemeesteren, zijn poot opgehouden als een paard, zich door twee generaaldokterveeartsen in zijn achterste laten kijken, omdat onzichtbaren dit van hem verlangden. Een ellendige, laffe hond is hij, een stumper die overal critiek op heeft, maar die onmachtig is een daad te doen ,te laf is om een offer te brengen.

Na de keuring gebeurt het ongeluk: een klap tegen zijn achterhoofd van een ijzeren balk, die ergens aan een loopkraan in de lucht zweeft. Hij denkt aan

Sluiten