Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

druk van zijn kniën. Zijn wijd-open oog gloeide in koortsige onrust over ruimten van land en water. Weer liet hij nieuwe horden barbaren de troebele ondiepten ingaan. Maar uit de reusachtige Romeinse slingertuigen en pijlenwerpers zwierden steenkogels en zware ijzerschichten tot midden in 't moeras; armen sloegen omhoog, grepen in 't wilde; spartelende lichamen zonken weg, stapelden op als dammen tot boven de watervlakte.

En uren duurde de strijd, zonder overwinning of vlucht. In 't westen verscheen nog even een rosse gloed door een scheur van herfstig-donkere wolken.

Toen werd voor Ceriahs een Bataafse overloper gebracht. Minachtend vroeg de veldheer wat die vluchteling wilde. Maar de grote blonde krijgsman, enkel gekleed in een dierenhuid om de romp en dragend een stukgeslagen schild, antwoordde trots:

„Bx ben geen vluchteling,... ik wil de Romeinen helpen. Civilis is een dwaas 1 Er zijn er honderden die denken als ik, en binnenkort zullen er duizenden zijn... Wij hebben ons mee laten slepen door zijn heerszucht en zijn beloften van vrijheid. Maar ik weet dat wij meer vrijheid hebben

Sluiten