Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

aan de schandpaal laat binden met afgesneden oogleden, opdat zij verblind zullen worden door het verschrikkelijke zonbcht... terwijl deze dames bezig zijn in Chili een prettig leven te leiden, en zich niets aantrekken van de pobtiek in Buenos Aires.

Ze vergeven hem niet, dat hij zich niet om hen bekommert.

De enige vrouwen die hij bruikbaar acht voor de Federatie, zijn die uit het volk, en de dienstmeisjes, daar zij zich het best lenen voor spionnage, en Cuitiho precies vertellen wat binnenskamers bij de gegoede famibes passeert en wat de diverse mevrouwen tegen elkander kletsen.

Juan Manuel weet precies dat deze laatsten, ook al doen ze heel federaal, toch eigenlijk slecht over hem te spreken zijn.

Tenslotte vinden de dames zijn onverschiüige spot immers pijnlijker dan de ergste marteling. Dat de Mazorqueros haar met kokende teer kokardes op het haar plakken is zeker heel erg. Maar schandabger nog vinden zij, wat Rosas doet met de commissie van dames der Vereniging voor Weldadigheid, die hem in Palermo een bezoek brengt om hem geluk te wensen.met de jongste overwinningen op de wilde Unitariërs behaald. Voor deze oudere, eigengereide matrones voelt de dictator nog minder dan voor jonge meisjes, maar hij gedraagt zich vriendelijker dan ooit, steekt tegen ieder van de bezoeksters een aardig compliment af, converseert galant over het werk der Weldadigheidsvereniging, en prijst het vele goeds dat zij doet.

Dan ontstaat er een ogenblik van stilte, en daar de

Sluiten