Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

VII

Aan boord wordt thans schaftuur gehouden, maar als Charlotte beneden in de kajuit haastig 'n middagboterham gegeten heeft en weer op het dek verschijnt, is het laden en lossen in volle gang. Booten, zwaarbeladen met vaatjes, liggen langszij of komen nog aanvaren; andere gaan weg, hoog bepakt met flesschen-in-manden. Op voor-en-achterdek sissen en stampen de stoomlieren; de officieren, de jaskraag los, krijgen het warm van 't tellen. De kapitein is nergens te zien: hij zal wel aan de wal zijn gegaan, op 't kantoor van de agent z'n zaken afwikkelen. De sterke lucht van visch hangt om het heele schip.

De meester komt bij Charlotte staan, die van de onderbrug bij het lossen van de flesschen staat toe te zien - nu en dan breekt er 'n dozijn; dat is onvermijdelijk -, en hij laat zich glimlachend van haar avonturen aan de wal vertellen. Ja, 't zal wel mooi geweest zijn, dat uitzicht van daar boven bij die ouwe fort-resten. Van 'n afstand gezien zijn alle dingen mooi, - daarom blijft de meester altijd aan boord: dan ziet hij alles zoo mooi op 'n afstand.

„U is onverbeterlijk!" lacht Charlotte. En de onverbeterlijke meester heeft stiekume pret.

Op haar lach komt de tweede machinist aangeslenterd, die al eenige tijd beneden op het dek staat en nu en dan 'n blik naar Charlotte heeft geworpen. ,Dat blauwkousje trekt bij l' denkt hij misschien als hij haar luide, heldere lach hoort. Maar bet kan evengoed zijn, dat hij er nog heelemaal niets bij denkt en slechts naderbij komt, omdat hij in haar lach voor het eerst en nog onbewust: de vrouw, de uitdaging, voelt.

„Als 'r gelachen wordt, ben ik graag van de partij!" excuseert hij zijn ongevraagde komst.

„En u lacht zelf nooit!" ketst Charlotte terug, keert zich naar hem om.

Dessauvagie trekt geheimzinnig aan z'n sigaret: dat is zijn wijze van spanning te wekken. ,Wat zou hij doen als hij geen sigaretten rookte?' vraagt Charlotte zich in stilte af.

Hij werkt met z'n sigaret als 'n vrouw met 'n kettinkje om haar hals. Zijn smahe, lenige, gebruinde vingers komen

Sluiten