Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

van het schoone tafelkleed, dat er sinds gisteren hgt, en ten koste van de mouw van meneer Strijbos.

Het is niet erg, troost Charlotte. Met heet water gaat alles er uit, - als de stuurman het zelf met klaar speelt, moet hij haar straks de jas maar even geven. Wanneer de hofmeester in dat geval nog voor 'n keteltje heet water zou willen zorgen...?

Allen kijken verwonderd op. De hofmeester wou juist weg gaan om de aardappels en het vleesch te halen, maar bhjft nu, verrast, staan om te hooren wat er volgen zal.

„Nou, Strijbos... dat zou ik maar gauw aannemen!" raadt de kaptein lachend aan.

„Ja... zeker," stottert Strijbos, Charlotte verward aanziend.

'n Nieuwe zwenking van het schip. Allen tillen hun bord vlug 'n weinig op om de soep te redden, - slechts bij Strijbos vhegt ze er weer over heen, nu aan de andere zijde en over de andere mouw.

„Ik kan wel merken, dat jij nog niet lang vaart, Strijbos!" zegt Dessauvagie met raadselachtige humor.

De volgende dag heeft het kleine scheepje moeite om zich tegen de hooge zeeën in te werken, 'n Ander vrachtbootje, dat uit tegenovergestelde richting passeert, bhjft van de morgen tot laat in de middag in 't zicht, - zoo weinig komt men vooruit. Matrozen en stuurlui loopen in glimmende oliejassen, en Charlotte moet - om ongelukken te voorkomen geleid worden wanneer ze naar de brug wil.

Dank zij haar stage training voelt ze zich niet zeeziek meer, maar wel vermoeid en wat duizelig door het voortdurende stampen en zwaaien van het schip. 2e gaat 's middags wat rusten, juist als de eerste stuurman wacht loopt, en kruipt 's avonds ook vroeg onder de wol. De kaptein en de andere heeren bhjven in de kajuit niet napraten; je kunt toch geen rustige kop thee drinken; ze zijn moe van hun wacht en trekken zich, juist als Charlotte, vroeg in hun hut terug. Slechts Dessauvagie en de pechvogel aan boord, de derde machinist, in 'n plotselinge woede voor het kaartspel, spelen in de kajuit tot middernacht toe om kwartjes, dubbeltjes en koper; de hofmeester staat erbij toe te zien, geeft belangeloos

Sluiten