Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

oogen van haar slachtoffers uit. Het bed van Procrustus in de z.g. „kurkenkamer" was eveneens een harer middelen. Dat daarbij vele „bekentenissen" loskwamen spreekt welhaast vanzelf. In groote angst en in de hoop zoo uit de handen van deze vrouw te komen, noemde men namen van personen, die soms niets, hoegenaamd niets op hun geweten hadden tegen de Bolsjewisten.

De beruchte Nesterenko hield zich op met de vrouwen van den beteren stand. Jong noch oud ontzag zij. De Tschekiste Ljnba van Bakoe kende het roosteren: de persoon werd aan een paal vastgebonden en op een metalen plaat gezet, die langzaam werd verhit.

Ik waag 't niet, na al deze beschrijvingen, nog meer te laten volgen. Het dossier van Antonow is anders nog niet uitgeput.

Rebekka Maisel b.v. die haar slachtoffers op palen spietste in het vrije veld; het aftrekken van „handschoenen" — zooals de vakterm luidde — d.i. het aftrekken van de huid van de hand; de geestelijken hun eigen graf laten graven en hen dan met geweerkolven er in te slaan; het afrukken van de hoofdhuid; het kruisigen en bovenal de „schijn-terechtstellingen". Een groep veroordeelden werd gebracht in een gang en daar met de rug naar de beulen geplaatst. Dan werden enkele van hen doodgeschoten — en de rest weer naar de cel gebracht. Zoo ging het drie, vier keer achter

elkaar. Of ik denk . maar waarom nog

meer afgrijselijks te verhalen. En dan te weten dat dit alles is ontleend aan de officieele documenten.

En dat dit geschiedde met medeweten van de leiders.

V. Gijzelaars.

Wat zou vreeselijker zijn? Het boven geschetste of het gijzelaar-zijn? De gevonniste heeft enkele uren pijn, enkele dagen misschien; de gijzelaar maanden en maanden.

Elk verdacht geluid kan voor hem het teeken zijn van zijn dood. Wie kan beschrijven

Sluiten