Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

'n voorstelling van zaken, die onze kinderen niet zouden mogen lezen, 't Is een prettig jeugdboek.

Aanbevolen. P. d. Z.

Schrijver: Been, Joh. H.

Titel: Spekkie, de Pijper der Zeeleepers.

Uitgave van: Gebrs. Kluitman, Alkmaar.

Bijzonderheden: Oorspronkelijk, historisch verhaal, geschikt voor jongens van 8—12 jaar; omvang 144 blz, geïllustreerd door J. G. Kesler; prijs: gebonden ƒ1.75, ingenaaid ƒ 1.

Korte inhoud: Spekkie is een jongen uit den Briel, die bij twee oude tantes inwoont. Z'n vader was een Franschman geweest; om z'n donker uiterlijk hielden de jongens van Den Briel Spekkie voor een jongen van 'n Spanjaard, vandaar z'n naam Spekkie.

De jongens van Den Briel waren in die dagen (1598) in twee partijen verdeeld: de Zeeleepers en de Peujers. Spekkie behoorde tot de Zeeleepers. Hij bezat 'n prachtige ebbenhouten dwarsfluit, waarmee hij z'n makkers vermaakte, maar waardoor de jalouzie der Peujers werd opgewekt.

Bij een gevecht, tusschen de twee partijen, werd Spekkie gevangen genomen. Leunds, de hoof dman der Peujers, wilde Spekkie z'n dwarsfluit teruggeven op voorwaarde, dat hij in twee maanden niet voor de Zeeleepers zou spelen. Om Spekkie dan z'n gegeven woord terug te doen geven, zal een gevecht worden geleverd, dat door den veldwachter verijdeld wordt. De overheid bewerkt — om aan de twisten een eind te maken, dat Leunis op Flakkee wordt uitbesteed. Mees — 't hoofd der Zeeleepers, en Spekkie moeten naar zee, de dwarsfluit moet afgenomen worden, doch door een list van Mees gelukt het de fluit te behouden. Fluitend vaart Spekkie de haven uit. Tusschen dit verhaal door verneemt de lezer een en ander over Jan Goppelstok.

Beoordeeling: Een heel goed en boeiend jongensboek Aanbevolen. P- d. Z.

Schrijver: Been, Johan H.

Titel: Paddeltje, de Scheepsjongen van Michiel de Ruyter, 4e druk.

Uitgave van: Gebrs. Kluitman, Alkmaar.

Bijzonderheden: historisch verhaal, geschikt voor jongens van 10—16 jaar; prijs: in prachtband ƒ3.50, ingenaaid ƒ2.50.

Sluiten