Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

De „Militaire staf" rukt uit. Kees mee. Gaat te ver. Op zijn terugtocht door een bosch verdwaalt hij. Hoort gekerm. Vindt een heer met gebroken been onder de fiets. Verleent hulp en krijgt, om 'tnu maar kort te zeggen, later een nieuw aquarium tot belooning.

Geen beschrijving van een aquarium, maar een boeiend verhaal. Goed verteld.

Hartelijk aanbevolen!

H. K. B.

Schrijver: J. Stamperius.

Titel: St-Nicolaas in Zierikzee.

Uitgave van: A. G. de Mooij, Zierikzee.

Bijzonderheden: Oorspronkelijk werk, geschikt voor jongens en meisjes van 8—12 jaar, omvang 154 blz. met 18 platen, meerendeels foto's; prijs fl.90 geb. Bij getallen groote reductie.

Korte inhoud: De schrijver stelt het voor, alsof de „echte" Sint-Nicolaas Donderdag 4 en Vrijdag 5 December 1924 Zierikzee heeft bezocht. We maken kennis met den goeden Sint in zijn paleis in Spanje, we vergezellen hem op zijn vliegtocht naar Middelburg, op z'n boottocht naar Zierikzee, en we zijn getuigen van zijn bezoek in die oude veste aan Stadhuis, Concertzaal en Scholen ,waar de jeugd surprises ontvangt. De Schr. laat St.-Nicolaas in een oude Kroniek lezen, hoe de Spanjaarden onder Mondragon in 1575/76 Zierikzee belegerd en ingenomen hebben. Alles even interessant.

Beoordeeling: Ongemerkt pikt de jeugdige lezer in dit boeiend geschreven verhaal heel wat aardrijkskundige en historische bijzonderheden over Zeeland en met name over Zierikzee op. 't Blijkt een waar verhaal te zijn, waarin historie, waarheid en verdichting op gelukkige wijze dooreen gemengd zijn.

'tls neutrale lectuur, maar in den goeden zin, zooals van Stamperius niet anders te verwachten is. Taal, stijl en compositie zijn te prijzen.

Aanbevolen. O.

Schrijver: J. Stamperius.

Titel: Frans Naerebout

Uitgave: Gebr. Kluitman, Alkmaar.

Bijzonderheden: Oorspr. werk, 7e druk, 155 pag. Ingen. ƒ0.75, Geb. f 1.20.

Korte inhoud: Frans Naerebout, de Vlissinger loods, redt in 1778 de meeste passagiers van de „Woestduyn". een schip van de 0.1. G.

Sluiten