Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

nisch stadium overgaan. Of het chronische stadium sluit zich zonder onderbreking aan de acute ziekte aan, of deze laatste verdwijnt eerst, maar treedt bij aanvallen telkens weer op, welke echter langzamerhand in sterkte afnemen en zich chronisch over alle gewrichten van het lichaam verspreiden. Ook bestaat er een primaire chronische polyarthritis, welke schijnbaar zonder een acuut voorstadium en zonder koortsverschijnselen zich op de verschillende gewrichten vastzet (zie sub. C).

* *

De ischias, die in de tweede groep der rheumatische aandoeningen thuis behoort, berust op de ontsteking of beschadiging van een bepaalden zenuw, den nervus ischiadicus.

Bij pijn in een der beenen denkt men al zeer gauw aan ischias. Dit behoeft echter daarom nog absoluut het geval niet te zijn. Zetelt deze pijn in het kruis, en het zitvlak en loopt zij langs den achterkant van het been in een rechte lijn naar beneden naar de buitenste scheen van den voet toe, dan is het zeer waarschijnlijk, dat wij met een echte ischias te maken hebben. Pijnen, op andere plaatsen gelocaliseerd, rechtvaardigen deze benaming niet, en men moet dan door middel van een nauwkeurig onderzoek weten te onderscheiden, of men misschien niet te maken heeft met pijn, veroorzaakt door een ontsteking van het heupgewricht (z.g. coxitis), met pijn aan de buitenzijde van het bovenbeen, veroorzaakt door langdurig staan (z.g. meralgia paraesthetica), met pijn veroorzaakt door arterio sklerotische veranderingen van den bloedvaatwant, waarbij een

Sluiten