is toegevoegd aan uw favorieten.

Goede Vrijdag

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

V STATIE

Dc Voordrager!

Op de hoek waar de kruisstoet naar Golgotha rechts af slaat, bevindt zich een hooge woning, die genoemd wordt het huis van de Slechte Rijkaard? de brasser, die gekleed in purper en fijn lijnwaad met zijn vrienden het er van neemt, die de neus optrekt voor de armen met de honden hunkerend aan zijn poort.

Van zijn ruim-ziend huis kan hij die Jesus, die zoo oneerbiedig sprak over menschen van standing en geld, op z'n gemak bekijken.

Bah! Bah! Weg met die Jesus! Hij zit onze cultuur in de weg, ons gemak en ons goud. Het gaat niemand aan, waar dat wat wij hebben, vandaan komt, dat, wat ons heilig is. Er is een onoverkoombare kloof tusschen Hem en ons!

Weg met Hèm! Wat?! Kan Hij niet meer? Hij moet! Het moet! Hij is rechtvaardig veroordeeld, wèg, bij mijn huis vandaan! Hij irriteert; Hij vergalt met Zijn wonden ons geluk. Hij lijkt op Lazarus, de schooier voor mijn deur. Weg met Hem! Of anders de honden....!

Mooi! Er komt een man aan van buiten, een sterke baas; kan hij niet een handje helpen? Juist romein, goed gedaan! Laat hem dragen. Weg met zwakkelingen, die niet sterk genoeg zijn!

De man die Jesus helpt dragen heet Simon, het is iemand uit Cyrene.

Hij wordt gedwongen door de soldaten; hij is geen leerling van Hem en hij schaamt zich om met Hem hetzelfde kruis te dragen. Hij helpt omdat hij moet.... Omdat het moet! Hij vult aan wat er aan Christus' lijden ontbreekt. En dat is het mede-lijden. De overdadige in zijn groot huis wil er niets van weten.