is toegevoegd aan uw favorieten.

Een andere dynamiek

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

niet te weten wat „zalig" is, wat héérlijk is, wat „onafhankelijk" is. Dan weten wij nog niet wat in natuur en leven „rots" formeert. Dan hebben wij nog geen kaas gegeten van de eigenlijke héérlijkheid van het heerschen, van het koninklijke heerschen over de schepping. Dan zijn wij nog volmaakte onwijzen, precies even onwijs als de anderen, als die slaven van „een goed leven" in de leegte. Dan zijn wij nog die volkomen afhankelijke hansworsten waardoor dit Europa „geregeerd" wordt, te weten : gedirigeerd wordt naar haar eigen afgrond. Dan zijn wij nog die „gevoeligen", die mede-lijders en -leiders van het kwaad.

22

Wie bang is arm te zijn, roepe niet om „verandering". Want wie sterk genoeg wil zijn, om iets daadwerkelijk te ver-anderen, moet niet alleen zichzelf en zijn bezit, maar bijgeval óok nog zijn „eer" weten te verliezen — te ver-anderen.

23

Ieder verlangt nu naar alles „wat hij nog niet heeft verkregen" (in dit régime) en meent dat hij „straks" (in dat régime) met het eindelijk verkregene „de rechtvaardigheid" bezit. Maar rechtvaardigheid is niet te verkrijgen, die moet men géven.