is toegevoegd aan uw favorieten.

De "Holland"

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

O'Brien, die de stormen trotseerde. Zijn schip, de „Saoirse", was 37£ voet lang en 12 breed en stak 6 voet. Met twee reisgenoten stak hij op 6 Juni 1923 te Dublin in zee. Over Madeira en de Kaap Verdische eilanden ging het naar Pernambuco, waar hij met een gebroken mast aankwam. Toen de schade was hersteld, zeilde hij naar Kaapstad en Durham. Vandaar zocht O'Brien „the great westerlies" op, de ongebroken watergordel, waar de wester winden vrij heersen. Op 22 October 1924 kwam de „Saoirse" behouden in Auckland aan.

Om het zich vooral niet gemakkelijk te maken zeilde O'Brien langs Kaap Hoorn naar de Falcklandseilanden. Deze 5000 mijl legde hij af met een gemiddelde van 5£ mijl per uur.

Weer ging het naar Pernambuco en vervolgens over de Azoren naar Dublin, waar hij, op de dag af, na twee jaar arriveerde.

De Royal Cruising Club schonk hem de wisselbeker. In 280 zeildagen waren 31.000 mijl afgelegd.

Eigenlijk was de „Amarylles", waarmee luitenant Muhlhauser een tocht van 31.159 mijl ondernam, een reus in zijn soort. Het schip mat „wel" 37 ton! Met drie mensen, die de zee alleen van horen zeggen kenden, zeilde hij naar Vigo, Las Palmas, Funchal en Santa Cruz naar Barbados. Hier verlieten twee der reisgenoten het schip. Zij werden door een half Indiaansen jongen vervangen. Door het Panamakanaal ging de tocht naar Marquesas. Vijf maanden bleven zij op de Zuidzee-eilanden en zetten vandaar koers op Sydney.

Het lag aanvankelijk in Muhlhauser's voornemen om over de Kaap naar huis te gaan. Doch Oost Indië trok hem aan en dus nam hij zijn route door de Rode en Middellandse Zee. Op 6 Juli 1923 nam