is toegevoegd aan uw favorieten.

De "Holland"

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

vissersscheepjes. Zijn we de Scilly's ongemerkt gepasseerd? Gehele dag weinig of geen wind, flauwe deining, mist. Waar zitten we? Alleen visserlui gezien.

27 Augustus: Weinig wind uit zuidwest, mist. 11 a.m. reeds door twee schepen ingelopen. We zitten dus in het straatje. Het wordt interessant. Kon ik de breedte maar eens goed opnemen!

7 p.m. Een fijne noorden wind. We maken weer 6 mijl, koers o.n.o. meridiaan. Langzaam op de kust in.

28 Augustus: Zondag, harde wind, 's nachts de kluiver weggenomen en één rif in het zeil. 's Middags ruw weer, zeilen over S.B. Houden zo hoog mogelijk bij de wind om de Engelse wal te vinden.

29 Augustus: Na een ruwe nacht te 10 a.m. land in zicht. Waar zouden we uitkomen?? Plotseling leeft alles weer op. Kou en nattigheid vergeten. Er wordt aan de middagpot gewerkt.

Maar Wight was het niet. 's Avonds van alle kanten vuurtorens. West van Cherbourg?? Niet uit te vinden op de kaart. De laatste 5 dagen geen breedte kunnen opnemen. Waar zitten we?? Te hoog?? Bristol Channel??

30 Augustus: 6 a.m. Een lichtschip — er op af. Scarweather . . .

Ik vond het toch wel prettig om dit betrouwbare oriënteringspunt te vinden. Wij besloten om even langszij te gaan liggen en toen de mannen van het lichtschip onze manoeuvre zagen, maakten ze zich dadelijk gereed om ons te ontvangen. Ze gooiden de reling open en hingen geweldige vinders uit. Een paar matrozen stonden met een eind klaar en toen we keurig langszij schoten, ontbrak het waarlijk niet aan helpende handen.