is toegevoegd aan uw favorieten.

In het rijk van zon en sterren

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

REUZENTELESCOPEN

alleen, omdat een vriend hem eens in zijn spiegeltelescoop de sterrenhemel had laten zien. Dat maakte een zoo overweldigende indruk op Herschel, dat hij zich aan het werk zette om zelf zoo’n spiegel te gaan slijpen, want geld om er een te koopen had hij niet. Hij zou er trouwens weinig aan gehad hebben, want het formaat van die toenmalige kijkers was hem veel te klein.

Nu kwam er vroeger bij een dergelijk karweitje heel wat kijken, want de mannen van het vak bewaarden hun geheimen angstvallig, en iedereen die het ook wilde probeeren moest eenvoudig van meet af aan beginnen, d.w.z. met het uitvinden van een geschikt metaal om er de spiegel uit te slijpen. Maar Herschel liet zich niet ontmoedigen, en het werk lukte hem op den duur zoo goed, dat hij het zelfs tot een spiegel van 1.20 meter doorsnee gebracht heeft.

Een vijftig jaar later — dus zoo omstreeks het midden der vorige eeuw werd dat gevaarte van Herschel nog overvleugeld door een nog grootere telescoop, gemaakt door Lord

Het eerste spiegeltelescoopje dat door Newton vervaardigd werd. De buis is ongeveer i j cm lang. Het ooglensje rechts bovenaan is duidelijk te zien.