is toegevoegd aan uw favorieten.

In het rijk van zon en sterren

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

RADIANTEN DIE NOG WERKZAAM ZIJN

Werkzaam: Grootste activiteit

Perseïden 11 Juli—22 Augustus 11 Augustus

Geminiden 1—14 December 11—12 December

Orioniden 9—21 October 21 October

Leoniden 9—17 November 14—15 November

Lyriden 16—22 April 20 April

Wetenschap is kennis der oorza\en.

Wat deze laatste betreft kennen we nu van een sterrenregen reeds de naastbijzijnde oorzaak: het zijn de ellipsvormige banen van voortvliegende materiedeeltjes, waarvan er toevallig enkele de aardbaan snijden. Het ligt echter voor de hand om ook de verdere vraag te stellen naar de oorsprong dezer meteorenkringen. Ook daarop heeft men sinds een driekwart eeuw antwoord gekregen.

In 1866 deed de Italiaansche sterrekundige G. V. Schiaparelli de opzienbarende ontdekking, dat de banen der Perseïden practisch identiek waren met de loopbaan van een komeet, die vier jaar tevoren, in 1862, was te zien geweest, en naar den ontdekker de \omeet van Tutile wordt genoemd. Deze overeenstemming had, ofschoon ze dan al heel eigenaardig mocht heeten, natuurlijk puur toeval kunnen zijn, maar dat er toch waarschijnlijk meer achter zat bleek, toen eenige tijd later door berekeningen van Leverrier, den vermaarden ontdekker van de planeet Neptunus, de baan van de Leonidenstroom kwam vast te staan. Deze toch klopte weer op een haar nauwkeurig met de loopbaan van de \omeet van Tempel, een staartster die in 1866 aan de hemel was verschenen.

Toen nu een vijftal jaren later de Andromediden (dat zijn vallende sterren die jarenlang op 27 Nov. terugkeerden) bleken te loopen in het voetspoor van de komeet van Biela, viel er wel niet meer aan te twijfelen of deze meteorenkringen moesten nauw aan kometen verwant zijn. — Over de samenhang tusschen beide verschijnselen schijnen we ons het na-