is toegevoegd aan uw favorieten.

Electro- en verlichtingstechniek

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

verder de glazen binnenarmaturen GAD en GBD van de „PhilN lux" serie, de spiegel reflectoren van de „Philiray" serie voor étalageverlichting, en de Siemens vlakstralers L 31 enz.

b. half indirecte verlichting, d.z. armaturen, waarbij het grootste gedeelte van den lichtstroom naar boven wordt uitgezonden, en een klein gedeelte diffuus op zijde en naar beneden uittreedt.

Hiervoor moeten de plafonds en wanden helder zijn. Bij deze verlichting zijn de schaduwen zeer vaag: Bibliotheken behoren half indirect verlicht te worden.

De armaturen, die voor deze verlichting in aanmerking komen zijn o.a. de Philips GAH armaturen van de „Phililux" serie (fig. 90).

Hierbij bestaat de onderkant van den ballon uit melkof opaalglas, en de zijkant uit helder of gematteerd glas.

c. indirecte verlichting, d.z. armaturen, waarbij de gehele lichtstroom naar het plafond en het bovenste gedeelte van de wanden wordt uitgezonden. Hierbij moeten dus,

zowel het plafond als de wanden goed helder zijn. Schaduwen komen bij deze verlichting praktisch niet voor, zodat dit een ideale verlichting zou zijn voor een tekenzaal; echter vereist dit een zeer groot vermogen, waarom men dan ook de voorkeur geeft aan een