is toegevoegd aan uw favorieten.

Echtgenooten

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Dat wil zeggen, als ik dat toelaat.”

„Dat zul je zeker.”

„Dat zal ik niet. Daar vergis je je in, Zoltan! Ik hebt genoeg verdriet gehad om jou, laat nu ook een ander het maar eens hebben. Zij moet je ook maar eens van de anderen kant leeren kennen, van den slechten, gemeenen kant. Als je nu weggaat, geef ik je bij de politie aan wegens oplichting.”

„Maar Magda, weet je niet, dat wat je nu doet afpersen is?”

„Dat kan wel, maar jij bent een oplichter en dus passen we prachtig bij elkaar. En wat denk je: wie is beter, ik, die afpers om een beetje geluk te hebben, of jij, die een vrouw hebt opgelicht?”

„Maar het kan toch geen geluk zijn, dat je zóó af moet dwingen ... met zulke gemeene middelen ...”

„Om je niet het idéé te geven, dat ik onbarmhartig ben en gebruik maak van je weerloosheid, geef ik je een dag om afscheid te nemen. Deze dag is nog van jou, maar morgen om dezen tijd ben je hier bij me! En dan gaan we op reis. Zeg, vind je het soms prettig, dat ik vandaag nog met Tomi samen ben?”

„Bah! wat walgelijk!”

„Niets walgelijker, dan dat, wat jullie met mij uitgehaald hebben. Waarom heb je mijn liefde geaccepteerd? Waarom heb je het goed gevonden, dat ik mijn reputatie van fatsoenlijke vrouw, mijn positie en mijn eer riskeerde?”

„Je hebt gezegd, dat je van me hield en zoolang ik ook van jou ...”

„Maar er bestaat toch zeker ook verantwoordelijkheidsgevoel!”

„Verantwoordelijkheid?”

„Voel je dan geen verantwoordelijkheid voor mijn leven? Voel je dan niet, dat je me iets schuldig bent?”

„Maar als ik nu eenmaal niet meer van je houd!”

„Dan mag je nog niet van de eene vrouw naar de andere loopen. Toen je die gemeene streek met mij uithaalde, was ik aan jou uitgeleverd, maar nu heb ik jou in mijn hand! Jou? Wat ben je eigenlijk? Een aardige, knappe jongen, die blijkbaar in den smaak valt bij de vrouwen, anders niets. En nu sta je hier of je van Lotje getikt bent! Arme stakkerd van een Zoltan! Hij wordt heen en weer getrokken door de vrouwen! Nu ben ik weer aan de beurt. Feiteüjk heb ik ook niets tegen jou, maar die kleine feeks zal ik ’t nu eens inpeperen! Nu zullen we zien, wie de sterkte is! Ik ontmoette haar gisteren bij de modiste.