is toegevoegd aan uw favorieten.

Jamboree logboek 1937

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

tribune aan. De Ambonnese fluiters blazen de eerste regel van het Wilhelmus, daarna treedt de Indische hoofdcommissaris G. J.

B.P., Z.Exc. Rambonnet, Koningin Wilhelmina, Prins Gustaaf Adolf, Prins Bernhard. Ranneft met dne

Indische jongens

naar voren en overhandigt aan Prins Bernhard de huwelijksgeschenken voor het Koninklijke Echtpaar, bestaande uit een rookstel van Kota Gedeh zilver op twee ovale bladen van ebbenhout uit Celebes. Dit Djokja’s kunstsmeedwerk is bedoeld voor het vorstelijk jacht ,,Piet Hein”. Het gaat vergezeld van een album met de handtekeningen der schenkers, voorzien van de emblemen van N.I.P.V.; N.I.M.G.; en P.V.B. en de Garoeda-vleugel zoals alle verkenners die op hun contingentsdas dragen. Een waarlijk vorstelijk geschenk, uit het zelfverdiende geld der padvindsters en padvinders van Ned. Indië bijeengebracht.

Bij monde van Lord Somers wordt door het Britse contingent een zilveren drinkbeker, die in de 18e eeuw aan Prinses Charlotte van Mecklenburg Strehtz toebehoorde, aan Prins Bernhard aangeboden, bestemd voor Prinses Juliana. Ierland biedt een lunchservies aan, bestaande uit 19 delen, Letland biedt aan H.M. de Koningin een drie-delig album aan over de Letlandse volkskunst.

VIJFDUIZEND WELPEN

Onder de goede zorgen van honderden Akela’s komen nu de 5000 bijzondere gasten van de dag, de welpen, de arena binnenlopen. Tersluiks houden ze hun ballonnetjes, die straks opgelaten zullen worden, achter hun rug, maar daar honderden welpen vergeten wat ze achter hun rug houden, stijgt menig ballonnetje vroegtijdig op. Als een attentie aan H.M. de Koningin vormt een groep welpen op het middenveld een enorme letter W. Na een Leve de Koningin door alle welpen, stijgen de duizenden rode, witte en blauwe ballonnetjes, alle voorzien van naam en adres der welpen, op. De Haarlemse welpen voeren daarna de Shere Khan dans uit. Nu wordt een hoge raadsrots binnengedragen, waar de totemgidsen zich in hoefijzervorm, met de open zijde naar de ereloge, voor opstellen.

Tot aller verrassing begeeft zich niet alleen de „Grijze Oude Wolf”, Lord Baden-Powell naar de raadsrots, maar ook Prins Bernhard. Beiden beklimmen de rots, zodat ze boven de zee van groene petjes uitsteken en voor allen goed zichtbaar zijn.