is toegevoegd aan uw favorieten.

Zelf aan de camera

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

HOOFDSTUK V.

HET ONTWIKKELEN.

Het ontwikkelen van films geschiedt het eenvoudigste in een ontwikkeldoos, de z.g. standontwikkeling. Ge rolt de film in 't donker niet te strak op de droge celluloidband, plaatst de rol met de film in de doos en giet de verdunde ontwikkelaar van 18° C erin, beweegt een paar minuten om luchtbellen te verwijderen en laat de zaak rustig 20 minuten staan. Ge kunt in die tijd wat anders doen en uit de donkere kamer gaan. Deze methode is vooral voor panchromatische films geschikt, omdat die niet bij rood licht, maar bij donkergroen of donker ontwikkeld worden. (Zie hoofdstuk 3)

De oude methode van ontwikkelen is, de film uit te rollen en in elke hand een eind te nemen. In een filmontwikkelbakje met stenen rolletje haalt ge de film door de ontwikkelaar totdat het beeld goed is. Dat ziet ge bij de rode lamp, dus is die methode alleen goed bij orthochromatische film. Dan moet ge even spoelen in water en ook met die film in de hand de film een 20 min. door het fixeerbad halen. Dat is geen vermaak, dus gebruik liever een ontwikkeldoos!

Het ontwikkelen van platen kan geschieden één voor één in een schaaltje, of met 6 tegelijk in een bak, welke in verdunde ontwikkelaar een half uur blijft, de tank- of standontwikkeling. Na het ontwikkelen even spoelen in water en dan fixeren.

Papier ontwikkelt ge altijd in schaaltjes, bij rood licht tot het beeld goed is, dan spoelen in water, fixeren. Denk eraan, dat het ontwikkelbad altijd ca 18° G is, vooral glycine-potas werkt bij lage temperatuur niet! Pas vooral op, dat geen fixeer in Uw ontwikkelaar komt en kom nooit met de vingers uit het fixeerbad in de ontwikkelaar.

Dus de belichting van de donkere kamer is als volgt.-

Rood licht: orthochromatische platen en films. Af drukpapier.

Donkergroen licht: panchromatische films.