is toegevoegd aan uw favorieten.

Zelf aan de camera

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

met water. Bad 2 is voor stand en wel duurt het ontwikkelen van gewoon panchromatische film 20 min. en zeer gevoelige panchr. film 30 min. Bij den fotograaf kunt ge de ontwikkelaars ook kant en klaar kopen! Zelf werk ik met glycine, dat is een langzame ontwikkelaar in de ontwikkeldoos en geeft krachtige heldere negatieven. Voldoet ook bij microfotografie (hoofdstuk 20). Voor het chemisme der ontwikkelaar, zie „Jongens en Scheikunde”.

Globaal kunt ge met één liter ontwikkelaar 50 platen 9 X 12 of 100 films 6x9 ontwikkelen, dat zijn dus 12 filmrolletjes per liter. Maar men kan beter niet te zuinig zijn en met 10 rolletjes 6x9 volstaan per liter.

Men kan ook gelijktijdig ontwikkelen en fixeren. Maar doe het liever niet. Wie het recept wil: Amidol 5 gr, watervrij natriumsulfiet 40 gr, driebasisch fosforzuurnatrium 20 gr, fixeerzout 50 gr en water 1000 ccm. Bij gebruik na enige minuten schudden, dan rustig laten staan. Het proces duurt ± 30 min.

Wie in streken woont met hard water, krijgt bij het maken van zijn ontwikkelaar kalk erin. Een weinig kalk schaadt niet, maar heeft men er last van door kalksluier op de filmnegatieven, ontkalk dan het water door per L 1 gr natriumtrifosfaat op te lossen. Schenk dan het water van de neerslag af. Voor ge nu de negatieven uitwast, baadt ge ze in 2 % azijnzuur en dan wast ge definitief. Met azijnzuur verwijdert ge ook kalkneerslag uit Uw glaswerk.

In het algemeen kunt ge film met witachtige vlekken en strepen reinigen door ze na het fixeren 3 min. in 2 % azijnzuur te baden.

Gele sluier verwijdert ge met 100 gr water, 2 gr thiocarbamide en 1 gr citroenzuur. Dit bad verwijdert ook kalksluier. Zie ook hoofdstuk 7.

Het versterken en verzwakken van negatieven zal ik niet behandelen, omdat vooral versterkers uit uiterst giftige stoffen bestaan en bovendien het versterken (verzwakken) beter door een vakman gebeuren kan.

Het ontwikkelen van gaslichtpapier geschiedt in onderstaande samenstelling en wel gedurende 2 min. of zo veel tot het beeld goed is.

Een krachtige universele ontwikkelaar voor gaslichtpapier is de volgende:

water 1000 cc, metol 1.5 gr, droog natriumsulfiet 25 gr, hydrochinon 6 gr, droog natriumcarbonaat 40 gr en 1 gr broomkalium, voldoende voor 200 papieren 9 X 12 of 400 van 6x 9.

Ge kunt ook de glycine ontwikkelaar voor film gebruiken voor papier en wel 3 x verdund.