is toegevoegd aan uw favorieten.

Zelf aan de camera

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

HOOFDSTUK XX.

HET MAKEN VAN MICROFOTOGRAFIEËN.

Vele amateurs denken, dat het zelf maken van microfoto’s speciale apparaten vergt, doch dit is geheel onjuist. Ieder modermicroscoop, dat omklapbaar is en iedere camera voor glasplaten is bruikbaar. Films zijn niet te gebruiken tenzij in platencamera met rolfilmcassette of met vlakfilm in cassette of reflexcamera. Glasplaten, liefst niet te klein (9 X 12 cm b.v.) zijn hier nodig.

Men zet de camera vlak tegen het microscoop-oculair aan en stelt de camera op oneindig. Van te voren heeft men de microscoop ingesteld op het preparaat. Men doet het beste te beginnen met een zeer scherp preparaat, b.v. een pootje van een insect bij kleine vergroting. Dan wikkelt men een zwart doekje om de aansluitplaats camera-microscoop en stelt de microscoopspiegel zo, dat een 10— 20 cm boven de microscoopspiegel hangende lamp een heldere lichtvlek op het matglas geeft. Als lamp gebruik ik 200 K lampen. Men ziet nu op het matglas het pootje al, maar nog niet scherp. Met behulp van de fijnregeling regelen we de microscoop bij (van de camera afblijven!), zodat de haartjes aan het pootje goed scherp zijn. Vergroting i 50 X .

Als het beeld op het matglas zo scherp mogélijk is, sluiten we de afsluiter, halen voorzichtig zonder de camera te verplaatsen, het matglas eruit en zetten de plaat erin.

Als plaat of film gebruiken we bij voorkeur snelwerkende. Ieder goed merk is geschikt. Nu moet men goed bedenken, dat alleen één vlak scherp is en dat hoogteverschillen op de foto niet uitkomen. Daarom moet men de te fotograferen preparaten goed uitzoeken en alleen vlakke preparaten fotograferen. Verder moeten de beelden contrastrijk zijn om goed uit te komen. Daarom worden al te doorzichtige voorwerpen gekleurd. Bij insecten is dat in de regel niet nodig, die bezitten kleurstof genoeg, maar bij dunne vliezen, b.v. slijm van een kikker, moet eerst gekleurd worden met eosine of dgl., om zichtbare beelden te geven.