is toegevoegd aan uw favorieten.

Zelf aan de microscoop

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

en in het boek vinden we dan de bijzonderheden. Delen we het boek bijv. zo in: nr. 1—100 insecten, 101—200 planten, 201—300 zoogdieren enz., dan houden we de soorten bij elkaar.

Dan vermijden we het doden en ontleden van insecten in de klas en we komen dus bijv. met een horlogeglas met een losse angel van een bij aandragen.

§ 5. BLIJVENDE PREPARATEN.

Willen we blijvende preparaten maken, dan handelen we in het algemeen als volgt: eerst het preparaat kleuren als dit gewenst is, dan het water uittrekken met spiritus (een 4 uur), dan 4 uur in xylol, 2 uur in kruidnagelolie, dan insluiten in Canadabalsem. We laten daartoe een druppel Canadabalsem op het voorwerpglas vallen, leggen het preparaat met de naald erin en brengen het dekglas op. Na een week of 2 is de balsem volkomen hard. Men oefene echter eerst met water-preparaten om handigheid in het opleggen van het dekglas te krijgen, daar de beginner altijd last van luchtbellen heeft.

Denk eraan, dat xylol en kruidnagelolie uit de lucht water aantrekken; water onttrekking aan het preparaat door middel van xylol en kruidnagelolie moet dus in een afgesloten vat geschieden. In gevallen dat het preparaat door wateronttrekking schrompelt, gebruiken we glycerine -gelatine. We smelten een stukje gelatine met de spiritusvlam op het voorwerpglas, brengen snel het dekglas op en laten de gelatine stollen.

Recept glycerine-gelatine: 8 gr. witte gelatine, 40 cc water, 30 gr. glycerine samen verwarmen met enkele korrels carbol. Na bekoelen wordt alles vast.

Het opleggen van het dekglas is een moeilijk punt voor beginners. Pak het gereinigde dekglas tussen vinger en duim der linkerhand, zet het op zijn kant, op het voorwerpglas, neem in de rechterhand de prepareernaald en laat het dekglas langzaam zakken, het aan de achterzijde tegenhoudend met de naald. De vloeistof, die terzijde onder het dekglas uitkomt, nemen we met filtreerpapier weg. We blijven met onze vingers van het dekglas af om vingerafdrukken te verinijden. In het begin zal men nog al eens last van luchtbellen hebben maar op de duur krijgt men routine in het neerleggen van het dekglas en het juist bemeten van druppels glycerine of water. Reinigen van dekglaasjes en voorwerpglaasjes: met benzine.