is toegevoegd aan uw favorieten.

Ik, Claudius

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Neen,” zei ik, „en jij bent de eerste, die ik ontmoet en die niet om mij heeft gelachen.. Zouden we elkaar met zo af en toe eens kunnen ontmoeten, Camillaf Jij kan mij wel niet leren hardlopen, maar ik zou kunnen proberen, jou Grieks te leren lezen. Zou je dat prettig

vinden?” . . ,

„O, ik zou het geweldig vinden. Maar zal je me leren

lezen uit interessante boeken?”

„Uit ieder boek dat je wilt. Hou je van geschiedenis f ”Het beste zal misschien poëzie zijn. Bij de geschiedenis moet je zoveel data en namen onthouden. Mijn oudste zuster dweept met de liefdesgedichten van Parthemus.

Heb je daar iets van gelezen?”

„Ja, een paar, maar ik hou er niet van. Ze zijn zo

gekunsteld. Ik hou van echte boeken.

„Ik ook. Maar bestaan er Griekse liefdesgedichten die

niet gekunsteld zijn?” T . .

„Nou.... Theocritus. Ik hou erg veel van hem. Laat je tante je morgen hier brengen op dezen zelfden tijd, dan zal ik Theocritus meenemen en dan beginnen we direct. „Beloof je, dat hij niet vervelend is?”

„Neen, hij is heel goed.” , . ,

Hierna ontmoetten wij elkaar haast lederen dag in den tuin, zaten samen in de schaduw, lazen Theocritus en praatten samen. Ik liet Sulpicius beloven, niemand er iets van te vertellen, uit vrees, dat Livia het zou horen en mij zou verhinderen, naar den tuin te gaan. Camilla zei op een dag, dat ik de vriendelijkste jongen was, dien zij ooit had ontmoet, en dat zij meer van mij hield, dan van al haar broers vrienden. Toen zeide ik haar hoeveel ik van haar hield en zij was erg blij en wij kusten elkaar schichtig. Zij vroeg of er een mogelijkheid bestond, dat we samen zouden trouwen. Zij vertelde, dat haar grootvader zeker alles voor haar zou doen en dat zij hem eens mee zou brengen naar den tuin om hem met mij te laten kennis maken. Maar zou mijn vader het goedvinden? Toen ik haar vertelde, dat ik geen vader meer had, en dat alles afhing van Augustus en Livia, werd zij neerslachtig. Wij hadden tot nu toe nog niet veel over familie gesproken. Zij had nog nooit wat goeds van Livia gehoord, maar ik zei, dat zij misschien zou toestemmen, omdat zij zon hekel aan mij had, dat zij er vermoedelijk niet veel om zou geven wat ik deed, zo lang als ik haar maar met te schande maakte.