is toegevoegd aan uw favorieten.

Ik, Claudius

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Zowat twintig millioen goudstukken. Dat is een massa geld.”

„En hoeveel heeft de nieuwe betaald aan legaten en uitkeringen ?”

„Ongeveer drie en een half millioen. Ja, zoveel tenminste.”

„En hoeveel panters, beren, leeuwen, tijgers, wilde stieren en zo heeft de nieuwe keizer geïmporteerd, om hen door jagers in de amphitheaters en het Circus te laten doden ?”

„Misschien twintigduizend. Waarschijnlijk meer.”

„En hoeveel andere dieren zijn er in de tempels geofferd ?”

„Ik weet het niet, ik zou denken tussen de honderd- en tweehonderdduizend.”

„Al die flamingo’s, antilopen, zebra’s en Britse bevers moeten hem een aardig bedrag gekost hebben ! Wat een geld moet het hem gekost hebben, al die dieren te kopen, de jagers in de amphitheaters te betalen en dan de gladiatoren, natuurlijk — zij hebben mij verteld dat gladiatoren viermaal zoveel krijgen als onder Augustus — en al de officiële banketten, versierde wagens, de spelen in de theaters — ze zeggen dat hij, toen hij de door den ouden keizer verbannen acteurs terug riep, hen betaalde voor al de jaren dat zij geen werk hadden gehad — netjes hè? — en m’n hemel wat een geld heeft hij aan renpaarden uitgegeven ! Nou, zo ’t een en ander bij elkaar kan hij niet veel meer van die twintig millioen over hebben, wel?”

„Ik vrees, dat je het aan ’t rechte eind hebt, Calpurnia.”

„Nou, zeven millioen in drie maanden ! Hoe kan er op die manier voldoende geld blijven, zelfs als alle rijke mensen die sterven hem al hun geld nalaten ? Het keizerlijk inkomen is nu minder dan het was toen uw oude grootmoeder de zaken beheerde en alle rekeningen doorkeek.”

„Misschien zal hij wat zuiniger worden als hij de eerste opwinding over zoveel geld om uit te geven te boven is. Hij heeft een goede verontschuldiging voor al dat uitgeven : hij zegt dat het vasthouden van het geld in de schatkist onder Tiberius voor den handel catastrophaal is geweest. Hij wil weer een paar millioen in de circulatie brengen.”

„U kent hem beter dan ik. Misschien weet hij, wanneer hij moet ophouden. Maar als hij op deze manier doorgaat,