is toegevoegd aan uw favorieten.

De cyclus van de vrouw in verband met het huwelijksleven

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

MENSTRUATIE EN MENSTRUATIESTOORNISSEN

phieert. Het is dus noodig, ook het endocrine stelsel in evenwicht te brengen. Bij voldoende afscheiding van het gonadotrope hormoon der hersenklier en der eierstokken blijft de baarmoeder op peil. Dit werd bereikt door korte golven doorstroomingen dezer klieren, afgewisseld met universeele behandeling. De baarmoeder, die vaak slechts de grootte heeft van een walnoot, wordt op deze wijze meer dan 6 cm. lang en blijft ook deze grootte behouden.

Sec. I. T. H. O. M.

Fig. 39a. Endocrine electrodiagram van primaire amenorrhoe (vervolg van diagram 39). Normale curven.

Electrodiagram van 31 Jan. 1 dag voor de menstruatie, de klieren

in evenwicht; getallen liggen ongeveer bij 180 (premenstrueel stadium van den cyclus).

’ 1 ' 1 8 Febr. — Klieren in evenwicht, getallen nu bij ongeveer 150

(preovulair stadium van den cyclus).

jg Maart. — Volkomen normaal.

Wanneer men bedenkt, dat de natuur 13—14 jaar noodig heeft om de baarmoeder tot dit stadium te brengen, dan is het een kunststuk, wanneer de arts hetzelfde bereikt in enkele maanden.

Tot nu toe kon een primaire amenorrhoe niet worden genezen. Zoo zegt b.v. Clauberg, een autoriteit op het gebied van menstruatiestoornissen: „Het is tot nu toe niet gelukt, de ovarieele functie bij dergelijke patiënten aan den gang te brengen”. En verder: „Er blijft niets anders over, dan een dergelijk functioneel minderwaardig aangelegd organencomplex als een misvorming te beschouwen”. Ook