is toegevoegd aan uw favorieten.

De cyclus van de vrouw in verband met het huwelijksleven

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

MENSTRUATIE EN MENSTRUATIESTOORNISSEN

gedurende de menstruatie één- of tweemaal per dag met lauw-warm water irrigeeren. Iedere vrouw moet juist gedurende dezen tijd alles doen wat noodig is voor een ideale lichaamsverzorging. Het is aan te bevelen, na iedere blaas- en darmontlediging in een spoelbekken met stroomend water de genitaliën te reinigen. Staat een spoelbekken niet ter beschikking, dan is ook een gewone waschkom met water voldoende, dat dan meerdere malen ververscht moet worden. De werkende vrouw moet dit minstens ’s morgens en ’s avonds doen. Een goede verzorging van de geslachtsorganen, vooral tijdens de menstruatie, voorkomt b.v. witten vloed.

Ziekten te genezen is de taak van den arts, ze te voorkomen, en het lichaam gezond te houden is de •plicht van ieder mensch. Men kan daarom niet genoeg over zijn lichaam en alle processen, die de levensverrichtingen beinvloeden, weten. Houdt de vrouw haar geslachtsorganen vrij van ziekten, dan worden daardoor de kansen om gezonde kinderen voort te brengen verhoogd.

Met behulp van het cycloscoop kan men nu nauwkeurig de hormonale processen tijdens de physiologische en pathologische menstruatie nagaan. Een- differentiaaldiagnose is nu mogelijk geworden tusschen: amenorrhoe en zwangerschap, hypermenorrhoe en abortus, eileiderzwangerschap en bepaalde gezwellen. Men kan ook bij de amenorrhoe alle cyclusphasen herkennen, en ten slotte ovulatie- en menstruatiebloedingen van elkaar onderscheiden.

Ook hier bewijzen daarom het cycloscoop en de cycloscopische onderzoekingsmethode zoowel den arts, als ook de vrouw, die zelf haar cyclogram opneemt, gewichtige diensten.