is toegevoegd aan uw favorieten.

Metselen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

nu alles bewoond is, of liever gezegd bewoond moest zijn, rijkelijk voorzien van buizen. Buizen van allerlei slag.

En werkelijk, of het nu kwam van de goede dunk, of dat de wind toevallig uit een gunstige hoek waaide, maar wel twee weken achter elkaar scheen daar de schoorsteen te trekken. Toen hielpen ook niet meer de verlengstukken, die „schuinsweg" vanuit de schoorsteen waren omhoog gebracht, want er werd boven op de pijp een gek geplaatst( waarschijnlijk als laatste poging om de kanalen nog enigszins te laten trekken. Zo zijn er later nog drie van die exemplaren bij gekomen.

In fig. 194 is zo duidelijk mogelijk weergegeven in welke toestand deze schoorstenen verkeren. Ook boven op het torengebouw

FIG. 197

bevindt zich iets dergelijks. Als men daar nu de schoorsteen had opgetrokken ter hoogte waarop het verhoogde gedeelte van de toren is gelegen, dan hadden de bewoners van dat torengebouw heerlijk hun vuurtje kunnen stoken.

Vanuit het oude schoolgebouw, waar ik dagelijks aan het werk was, had ik uitzicht op schoorsteenfragmenten als in fig. 195enl96 gegeven zijn. De eerste is van een paar percelen, waarvan bouwer Y het nodig vond zijn huizen iets lager te maken dan die van bouwer X.

Het gevolg daarvan was, dat de buitenpijpen van het eerste perceel nog onder het „boeibord" bleven van het tweede.