is toegevoegd aan uw favorieten.

Metselen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

steld, waardoor de last er boven op, door een boogje kan worden

opgevangen. ,

Zo er dus over het kozijn geen ontlastende boog wordt geslagen, welke vrij ligt van de boven-dorpel, dient deze dorpel met een stut ondersteund te worden. Dit opstoppen van de bovendorpel moet op een vaste bodem geschieden.

Laatst zag ik een stempel op een stukje tengel gezet. Het stukje tengel was niet onderstopt, zodat dit enige centimeters doorboog. Een en ander zal tegen het doorzakken van de bovendorpel wel niet veel geholpen hebben.

Over binnendeurkozijnen bij halfsteensmuren, worden soms segment, of strekse boogjes geslagen, welke behandeld worden als vuilwerk. Hiervoor — het spreekt voor hen, die in de

Vuilwerk-schoonwerk segmentboog

practijk reeds werkzaam zijn, van zelf — worden geen porring-

draden gebruikt. ', ' ....

Bij het metselen over een binnendeurkozijn is het wenselijk, eerst over het kozijn een laag te metselen om het schildje wat meer steun te geven; het zit er dan niet zo mager tussen boog en kozijn-bovendorpel ingesloten, fig. 273.

Er wordt daarbij ook geen schenkel gebruikt, maar de vulling in het model van de voorgeschreven toog gemetseld, waarover het segment — tegen de hand — wordt gemetseld. In tegenstelling met de gewoonte van de boog in het midden te sluiten, wordt deze boog van één kant af gemetseld; de aanzet aan één kant gemaakt dus. Wanneer de boog voltooid is, wordt dan de aanzet aan de andere zijde er tegenaangewerkt. Het zelfde kan ook met een „strekse boog in vuilwerk” geschieden.

FIG. 274