is toegevoegd aan uw favorieten.

Metselen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

In fig. 283 is zo een stalen raam-kozijn gegeven. Stalen ramen, deuren en kozijnen zijn artikelen, welke grotendeels in courante maten worden geleverd; vooral wat het profiel betreft.

Ik heb dus uit een prospectus van een groote stalenramenfirma een raamkozijnen overgenomen, hetwelk een buitenwerkse maat heeft van 60 c.m.

Ook is in dezelfde maat een kozijn met een z.g. taatsraam in de handel, met een raampje dus, dat draait in zijn as.

Het holle gedeelte van het kozijn wordt als kalksponning gebruikt, zodat de metselaar er voor heeft te zorgen, dat de groef ei-vol wordt aangewerkt.

Aan deze raamkozijnen bevinden zich ook ankers, welke met

een draad-boutje worden vastgezet. Ook kunnen stalen kozijnen later aangebracht worden, hetgeen ik sterk ontraden moet, omdat de aansluiting bij dit profiel toch al zo matig is.

Op de maat van de gaatjes, waarin in het eerste geval de ankers worden vastgezet, kunnen dan pluggen in de muur worden gemaakt en het kozijn met houtschroeven worden vastgezet.

Het raamkozijn, zoals het hierbij is af geheeld, dient ^ eerst gesteld te worden. Voor den metselaar is het gemakkelijk als het kozijn op de een of andere wijze wordt opgehangen ; stevig genoeg, dat het niet van zijn plaats gaat.

Bij een anderhalfsteens muur is het nodig een schenkel vóór en achter het kozijn te maken.

Om een begin met de heel-ronde bogen te maken, wordt aan de onderkant, naar beide zijden, de boog gemetseld. De stenen