is toegevoegd aan uw favorieten.

Metselen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

dammers moeten maar eens gaan kijken naar de kleur van de boogstenen en die van het overige metselwerk. De stenen in de bogen zijn lichter van kleur en meer verweerd. Dit wijst op het feit, dat men naar zachtere, dus minder doorbakken stenen heeft gezocht, wat wel zeer begrijpelijk is, want de eerste lagen moesten zó dun worden gehakt, dat ze wel gehalveerd zullen zijn.

Als nu de halve boog is verdeeld, kan de maat op een lat gezet worden en op het schenkel worden overgebracht.

Ook de zwaarte van de boog dient bij het uitslaan er van bepaald te worden, in verband met het verlies, door de schuine hoekjes, die men er af hakt, ontstaan.

FIG. 297 Zo worden de verdeeldraden gezet

Op de hoogte van de stootvoegen worden de z.g. verdeeldraden gezet. Aan een 1%-steens boog dus twee verdeeldraden plus de draad aan de bovenkant. Worden er drieklezoren in gemaakt, dan komen er van zelf drie verdeeldraden in.

Met de duimstok wordt eerst de afstand gemeten tussen de draad aan de bovenkant van de strek en het hoogste punt op het schenkel. Deze afstand wordt dan in een aantal stukken gedeeld en deze stukken worden dan op de muur afgeschreven.

Ik zeg „het hoogste punt op het schenkel”. Dat ligt in het midden van de strek, een halve centimeter hoger dan aan de kant. Een rechte lijn onder aan de strekse boog zou het aanzien geven van doorgezakt te zijn. Om dat te voorkomen schaaft men dan