is toegevoegd aan uw favorieten.

Metselen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

is wel iets in strijd met het begrip van het maken van een ontlastingboog, ofschoon alles wel meer een geheel wordt. Door de bovendorpel goed te ondersteunen met een stut in het midden van de dorpel, kan aan dit euvel wel tegemoet gekomen worden. Men zij echter voorzichtig met dit opstoppen van de dorpel door deze niet bol te zetten, hetgeen gemakkelijk kan gebeuren als men het heel erg goed wil doen.

Later bij het verwijderen van de stut, trekt de dorpel weer terug en ontstaat er een naad tussen het metselwerk en het kozijn.

De volgende figuur betreft een tweetal smalle kozijnen, ieder afgedekt met een halfrondboog en daarover een ovaalboog. De

ruimte tussen de eerste en de tweede is aangevuld met z.g. stroomlagen. Fig. 307.

Wil men een sterk geheel, dan raad ik aan de stroomlagen direct over de halfrondbogen te werken. De gebogen lijn kan heel goed worden afgeschreven door middel van een tengel, welke in het porringpunt is vastgeslagen en waarin, ter hoogte van de gebogen lijn, een spijker door de tengel steekt, zodat met de punt van die draadnagel de stenen kunnen worden afgeschreven.

Als ik dit moest metselen, zette ik alle stenen ter hoogte van de ronde bovenkant eerst aan, schreef ze dan alle tegelijk af en zette ze er dan voor goed aan.

Het lijkt misschien wat omslachtig, maar het gaat ontegenzeglijk beter.