is toegevoegd aan uw favorieten.

De drie dwazen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

daar in Indië doorgebracht heb, mijnheer, is met geen pen te beschrijven. Ik had zoogenaamd dezelfde kansen als mijn broer, dacht u, nietwaar? Hm!... Maar had ik soms vier jaar op het gymnasium en daarna nog vier op de Handelsschool te Rotterdam doorgebracht, zooals hij ?... Had ik die prachtige relaties?... Was hij met zijn koel hart en zijn berekend karakter in zijn jonge jaren aan een geliefd schepsel gehecht geraakt, zooals ik? Nee!... Hij was zoo slim geweest om eerst fortuin te maken en dan te trouwen. Zijn leven moest toen nog beginnen, maar ik had den bitteren kelk van het lage landloopersbestaan al tot den bodem geledigd.

Het werd natuurlijk niks met mij. Als muzikant wilde ik niet gaan. Voor den handel deugde ik niet; als schilder had ik de noodige voorstudie gemist, en daar stond ik. Na een jaar was mijn geld op. Ik had natuurlijk niet als een armoedzaaier geleefd, en Indië is duur.

Toen leerde ik mijnheer Huiberts kennen, een ingenieur, een machtige persoonlijkheid in Indië. Door dien persoon had ik (als hij was blijven leven) gered kunnen worden, schatrijk kunnen zijn, en evenals mijn broer tot de upper ten van het land kunnen behooren. Maar, helaas, es hat nicht sollen sein, ha, ha, ha! Er is toen iets gebeurd met dien mijnheer Huiberts, ziet u; O... een heel drama! Maar dat zal ik u nog wel eens op een anderen keer vertellen. Laat het u genoeg zijn te weten, dat die mijnheer me een som van veertig duizend beloofde, en kort erna stierf. Ja, mijnheer, dat moet u niet uitpoetsen!

Een jaar na mijn vertrek was ik weer in het moederland terug; zonder een sou. Maar ik ga verder... Ik was, om mijn overtocht gratis te kunnen maken, verplicht geweest als musicus aan boord van de Insulinde te gaan en, toen ik aankwam, linea recta naar Leiden gegaan om mijn broer te bezoeken. Ik trof hem niet thuis. De Duitsche meid, die me opendeed, zei me, dat der Herr auf die Sozitat „Uns Genügen", war. Ik er heen en mijnheer, ik wou dat u het