is toegevoegd aan je favorieten.

Uit huis en hof verdreven

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

slacht toch de baas blijft over al deze dingen. Koos, behandel de paarden en koeien zorgvuldig en verwaarloos ook het andere niet. Het is het eenige, dat je als tastbare herinnering aan onze boerderij zult overhouden".

Zwijgend stonden de drie mannen naast den wagen in de schemerduistere schuur. Harm had de werktuigen weer onderdak gebracht en sloot de deuren, waardoor het nog donkerder werd.

„Kom, ga met me mee naar binnen. Er zal wel koffie klaar zijn", stelde Sloters voor,

„Een kopje, maar dan moet ik beslist naar huis, als Koos hier blijven wil", zei Beukers.

Terwijl de omgeving in de donkerte verloren ging, zat Sloters met zijn kinderen in de huiskamer. Jan van Hameren had Annie met de auto gebracht en was mede bij het gezelschap. Er zat niet veel stemming in het gesprek, dat maar slecht vlotte. Het was ook niet van het aangenaamste, waarover de kinderen met hun vader spraken.

„Maar u moet toch een plan hebben, waar u straks heen Wilt?", vroeg Annie weer aan haar vader, die maar niet zeggen wilde, wat hij straks beginnen zou, doch ook weigerde om bij Annie in te gaan wonen.

„U kon het toch mooi en gemakkelijk genoeg bij ons hebben", zei Jan weer en stelde Sloters alles aanlokkelijk voor; „ik weet niet, wat u er op tegen hebt."

„Neen Jan, dat gaat beslist niet. Wat ik er op tegen heb, dat is dit: ik wil jullie niet in den weg staan en tot een last zijn. Ik ben nog kras en flink genoeg, bovendien nog maar ruim zestig jaar en naar menschelijke berekening kan ik dus ook nog best een twintig jaar leven. In dien tijd zouden jullie al lang berouw van dit voorstel hebben gekregen. Boven-i dien, ik ben niet een van die naturen, die best het genadebrood van hun kinderen kunnen eten."

„Goed, goed!" zei Jan, „maar zegt u ons nou eens, wat u dan wel wilt."

Sloters bleef het antwoord schuldig.

,Het beste is nog, wat ik voorgesteld heb", zei Harm. ,,Pa komt bij mij inwonen. Ik heb tegenwoordig ruim mijn brood, krijg binnenkort weer een salarisverhooging, dus kan ik Pa best bij mij in hebben. Bovendien zou mij uw hulp wel tö