is toegevoegd aan uw favorieten.

Sigarenfabriek José Alvarez

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

— Hou je mond, ik schrijf zooals ik wil, en daarbij keek hij den afgebluften knaap-met-loffelijk-ontslag aan op een manier, alsof hij hem levend wilde verscheuren.

De meesterknecht van de José Alvarez had zijn volstrekt eigen opvattingen, hoofdzakelijk bestaande uit een voortreffelijken aanleg tot het maken van voordeelige en geurige tabaksmelanges en zijn all-round bekrompenheid; ook in eigenwijsheid was hij zelfs zijn werkman, Hubers de baas. En dat wilde wat zeggen!

Ook philologisch is er met den chef niet veel aan te vangen. Hoewel hij nooit een woord Duitsch heeft geleerd, is hij zelf over zijn kennis van deze taal lang niet ontevreden. Met altijd dezelfde pertinentie spreekt hij van: „het heeft geen Schmeck" in plaats van Zweck en een Hamburgschen Brazielreiziger, die offerte kwam maken, het hij eens het kantoor uit met de welgemeende hoffelijke woorden: „patsen Sie auf das Sie nicht über die Drempel sotemieteren!"

Joopie heeft reeds gereageerd. Zijn langgerekt „Jóóóh", klinkt tot in het magazijn.

— Piederiet!

Op de tafel staat de maatbak van Piederiet. Hij maakt een kleine, dunne sigaar, een knakmodel van 110 mM. Een handvol sigaren ligt op tafel uitgespreid. Piederiet is reeds jaren bij de firma en hij zit nu al meer dan een jaar hetzelfde nummer te maken. Hij is een rustig, zeer constant werker, die zijn bosjesmaker ook altijd precies drie of vier jaar houdt en hem dan als volslagen sigaren-