is toegevoegd aan uw favorieten.

Dorp aan de rivier

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Beysens, de verbalisant bevestigde wat de kantonrechter had gezegd.

— Een zeer berucht strooper. Het is altijd het zelfde praatje, als je een strik of een geweer vindt is het nooit van hem. Waarvoor maken ze dan die honderden strikken?

— Voor zolderversiering, had de kleine, vinnige zwarte mijnheer gezegd, die naast den kantonrechter zit en die zeggen moet, hoeveel en wat voor straf ge krijgt.

Hoeveel en wat voor straf. Een geldboete of acht dagen zitten en verbeurd verklaring van zijn strikken, de eisch was nog meer geweest. Na zijn teleurstelling heeft Cis den Doove weer draad gehaald en hij zit in zijn schommelende arkje weer nieuwe strikken te maken. Hij is onverbeterlijk. Hij doet het uit verzet tegen de macht die hem zoo onrechtvaardig zijn strikken heeft afgenomen. Hij heeft op het oogenblik niet zoozeer zijn belang bij het stroopen en bij strikken. Hij kan door den polder loopen zonder op hazensporen te letten en zonder in de lucht te snuffelen. Thuis, in zijn ark, waar het petroleumstel ruikt in de schemerlichte goede warmte bij de buien buiten en de regen over de Maas, neemt hij zijn dubbelloops jachtgeweer. Met de eeltige hand strijkt hij langs de koude gladheid van den tweevoudigen loop. Hij opent het geweer, hij doet er pa-