is toegevoegd aan uw favorieten.

Hotel "De Springende Baars"

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

HOTEL „DE SPRINGENDE BAARS"

Rio Janeiro woont. De Amsterdammer werkt allicht met Hollandsch papier en met Duitsche verven en inkten, terwijl de Rio Janeiro man, al die dingen eerder uit de Vereenigde Staten zal halen. En nu kunnen onze experts, door de chemische analyse van de grondstoffen, dat ook feilloos constateeren. Daar hebben ze natuurlijk studie van gemaakt. Ze weten, dat een bepaalde Duitsche blauwe drukinkt zoo en zoo is samengesteld en dat die zelfde kleur drukinkt uit de fabriek in Boston, heele andere grondstoffen bevat!

„Natuurlijk geef ik je nu een heel gemakkelijk voorbeeld. De kwestie wordt dadelijk veel moeielijker, als je wilt nagaan of de vervalscher in Brussel of in Parijs woont! Maar onze experts zijn mannen van groote ervaring en bijna wetenschappelijk volmaakt toegerust voor de constateering van de meest subtiele verschillen, begrijp je?

„Goed, in ons geval wezen de resultaten der expertises dus steeds naar Holland.

„Maar Holland mag een klein land zijn, dat neemt niet weg, dat het toch een dekselsche toer is, om daar nu ook maar ineens „ergens" de haard te vinden van zoon falsificaten-fabricage.

„Dat lijkt erg veel op het bekende zoeken naar een naald in een hooiberg.

„En het zal je dan ook als politieman, als detective niet lukken om zoo n haard te vinden, als het toeval je niet een klein beetje te hulp komt. Het moet ook „willen," begrijp je? Verveelt de inleiding

je nog niet?"

„Nee, waarachtig niet," antwoordde Dirk. „Ik luister met de grootste belangstelling!"