is toegevoegd aan uw favorieten.

Aan dood water

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

mermeer zult verlaten, haar lief te hebben en trouwelijk te onderhouden, als een getrouwe en Godvreezende man aan zijn wettige huisvrouw schuldig is; dat gij heiliglijk met haar leven wilt, haar trouw en geloof houdende in alle dingen, naar uitwijzen van het heilig Evangelie?"

Krachtig klinkt het ja van den bruidegom door de volle kerk. „Ja," zegt zacht en met een kleine beving de bruid, in antwoord op haar vragen.

Na het gebed knielen zij samen; de handen van den dienaar zijn zegenend geheven, als hij de priesterlijke zegen spreekt. Psalm 121 ruischt over hun gebogen hoofden.

Als man en vrouw schrijden zij langs het middenpad tusschen de volle banken door naar buiten.

Riekelt en Mar hebben het niet breed de eerste winter van hun trouwen.

De Noordzeevisscherij is alweer schraal geweest. De groote, nieuwe schepen hadden nog een redelijke besomming, maar de oude bottertjes vingen weinig. Jelle Post hield na aftrek van de kosten voor voeding, olie en reparaties heel weinig over en het loon van Riekelt was bijgevolg laag.

Maar een jong huishouden heeft niet veel noodig. Als man en vrouw beide goed in de kleeren zitten, als de linnenkast behoorlijk voorzien is, het huisraad en de meubeltjes nieuw, en als bovendien de jonge vrouw in de weken dat de man op zee is, nog menigmaal bij moeder thuis eet, dan kun je met een heel klein beetje toe, en mag je niet van armoe spreken, al gaan er wel eens weken voorbij, dat je de verdiensten in centen tellen kunt.