is toegevoegd aan je favorieten.

Jongens van de evenaar

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

JONGENS VAN DE EVENAAR.

hij het daar in het land van Gaboen zo-al maakte. „Best," had Jan geschreven, „maar ik heb het ontzettend druk. Je moest maar overkomen om me te helpen. De jongens hier willen naar school. Maar dan moet er eerst een school zijn en natuurlijk ook een onderwijzer. Dat zou net iets voor jou zijn."

Ja, dat was net iets voor Teddy. Hij had voor onderwijzer geleerd en was nu op zoek naar leerlingen. Hij pakte dus zijn koffers en ging, zoals we reeds vernomen hebben, op reis, hij en zijn orgeltje. Eerst ging hij met de boot naar Engeland. Dat duurde maar een dag of vier. Maar van Engeland naar Gaboenland was een beetje verder en de boot daarheen voer lang niet zo snel. Pas een maand na zijn vertrek uit Amerika kwam hij op de plaats van zijn bestemming in Afrika aan. Want het land van Gaboen ligt in Afrika, aan de Westkust en langs de oevers van de rivier Gaboen, dicht bij de evenaar.

Die evenaar kan je natuurlijk niet zien, want hij bestaat maar in onze verbeelding. Op de landkaart en op een globe of wereldbol kan je hem echter wel vinden. Want daarop zie je, behalve de blauwe, gele en anders gekleurde plekken, die de wereldzeeën en werelddelen voorstellen, een aantal zwarte lijnen. Het zijn cirkelvormige strepen. Ze lopen van boven naar beneden en van links naar rechts, kruisen elkaar en geven bij elkaar de indruk, of de hele wereld met een zwart